e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ptáci ze zimovišť jsou zpět v expozicích zooparku

publikováno: 28.3.2017, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Minulý týden byli po několika měsících převezeni ptáci ze zimovišť do venkovních expozic chomutovského zooparku. Jako první byli přemístěni kolpíci bílí a volavky rusohlavé, pelikáni to vzali na nedaleký rybník po svých. Teď budou chovatelé netrpělivě očekávat první mláďata.

„Na rozdíl od pelikánů, kteří zimu věnují hnízdění a případnému vyvádění mláďat, volavky a kolpíci vyvádějí mláďata na jaře. V zimě proto v chovných zařízeních i na zimovištích ve volné přírodě nabírají sílu na novu sezónu,“ vysvětlil chovatel Todor Stojanov. Po klidných měsících strávených regenerací v zázemí chovatelé ptáky jednoho po druhém přemístili pomocí podběráku do přepravek a převezli do průchozí voliéry. "Snažili jsme se co nejvíce eliminovat stres zvířat z převozu, který proběhl v pořádku. Teď se již ptáci připravují tokat na hnízdištích, vybírají si partnery a těší se na nejzajímavější část roku. Mláďata v zooparku odchovávají pravidelně," dodal chovatel.

Na rozdíl od kolpíků bílých a volavek rusohlavých se oba druhy chovaných pelikánů, bílí i kadeřaví, vydali na cestu ze zimoviště sami. Jejich zimoviště je totiž umístěno několik metrů od Kamenného rybníka. Stačilo připravit mobilní oplocení a všech šestnáct ptáků neomylně odpochodovalo na břeh rybníka a vyplulo na vodní hladinu.